Voeding volgens de Vijf Elementen

Voeding volgens de Vijf Elementen

Elk orgaan is gerelateerd aan een van de vijf elementen volgens de Chinese Geneeskunde. Bij elk element hoort een bepaalde smaak. Voor een evenwichtig voedingspatroon moeten dagelijkse alle smaken vertegenwoordigd zijn. Als we het vanuit het principe van Yang en Yin bekijken.
Yang-voedsel verwarmt en stimuleert. Het zet in beweging en bevordert de afweer. Yin-voedsel verkoelt, bevochtigt en versterkt.

Voeding bij het element Water

Granen: haver, rijst

Groenten: algen, zeewier, kombu, nori, wakame

Peulvruchten: alle boonsoorten

Vlees/vis: aal, ansjovis, baars, forel, garnaal, inktvis, kabeljauw, kaviaar, karper, krab, langoest, mossel, oester, schol, tonijn, zalm, zeekreeft,
alle gerookte vissoorten

Kruiden/specerijen: Agar-agar, miso, sojasaus, zout

Drinken: mineraalwater


Voeding bij het element Hout

Granen: gort, spelt, tarwe

Fruit: aalbes, aardbeien, ananas, appel(zuur), blauwe bosbes, braambes, citroen, kiwi, kruisbes, morel, rabarber, sinaasappel, vossebes  

Groenten: augurk in het zuur, spruiten, tomaat, veldzuring, zuurkool

Vlees/vis: kip, eend

Kruiden/specerijen: azijn, peterselie

Zuivel: kaas (jong), kefir, kwark, room (zure), yoghurt, Zweedse melk

Drinken: brooddrank, champagne, hibiscusthee, kersensap, malvethee, melissethee, rozenbottelthee, vruchtensap, wit bier, witte wijn
Voeding bij het element Vuur

Granen: boekweit, rogge

Fruit: grapefruit, kweepeer, vlierbes

Groenten: andijvie, artisjok, rode kool, veldsla, cichorei, groene sla, ijsbergsla, olijf, paardebloem, pastinaak, radacchio, rode biet

Vlees/vis: geit, lam, schaap, alle gegrilde vleessoorten

Kruiden/specerijen: bijvoet, cacao, jeneverbes, kurkuma, oregano, papaver, rozemarijn, salie, tijm

Drinken: bier, bisschopwijn, bittere likeuren, cognac, graankoffie, duizendbladthee, kamillethee, koffie, rode wijn, groene thee, guinessbier, paardebloemthee, pils, vermouth, vrouwenmantelthee, zwarte thee

Voeding bij het element Aarde

Granen: amarant, gierst, zoete rijst, sago, maïs, brood (met gist), gerst

Fruit: abrikoos, appel (zoet), banaan, dadel, druif, honingmeloen, kaki, kers, krent, mango, papaja, peer, perzik, pruim, rozijn, vijg, watermeloen

Groenten: aardappel, asperge, aubergine, avocado, augurken (niet in zuur), boerenkool, bloemkool, broccoli, champignons, Chinesekool, courgette, erwt, mangelwortel, paprika, pompoen, raap, schorseneer, savooiekool, selderij, sojabonen, spinazie, spruitjes, stamboon, stokboon, venkel, wittekool, wortel

Noten/zaden: aardnoten, amandel, cashewnoot, hazelnoten, kastanje, kokos,pijnboompitten, pistache, sesam, walnoot, zonnebloempit,

Vlees/vis: kalf, rund

Kruiden/specerijen: amasake, dragon, kaneel, karwij, pijlwortelmeel, saffraan,vanille, venkelzaadjes  

Oliën: Plantaardige oliën

Zuivel: boter, ei, kaas, koeienmelk, kokosmelk, room

Sojaproducten: sojamelk, tempeh, tofu

Zoetmiddelen: amasake, esdoornsiroop, honing, maïssiroop, marsepein, moutsiroop, rietsuiker, rijstsiroop, stevia,

Drinken: appelsap, druivensap, groentesap, honingwijn, likeur, likeurwijn, maïshaarthee, moutbier, venkelthee, zoethoutthee


Voeding bij het element Metaal

Granen: haver, rijst

Groenten: koolraap, look, mierikswortel, radijs, rammenas, sjalot, ui (bij lang koken wordt het zoet/aarde)

Vlees/vis: fazant, gans, haas, hert, kalkoen, kwartel, patrijs, ree, wild zwijn

Kruiden/specerijen: basilicum, bieslook, cayennepeper, chili, dille, geelwortel, gember, kardemom, kerrie, knoflook, komijn, koriander, kruidnagel, laurier, lavas, majoraan, mosterd, nootmuskaat, peper, steranijs, tabasco, (tuin-)kers

Zuivel: gefermenteerde kaas, harde kaas, schimmelkaas

Drinken: jenever, pepermuntthee, rijstewijn, whisky, wodka, yogithee

(c) Bron: NVA

Lees verder:
Vitaal met de 5 elementen
Water in Balans 
Hout in Balans
Vuur in Balans
Aarde in balans
Metaal in balans 


➤ Contact/Afspraak Maken ➤