Vitaal met de Vijf Elementen

Week van de Acupunctuur 4 t/m 8 november 2019

In de Week van de Acupunctuur laten we je elk jaar kennismaken met een aspect van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Dit jaar is het thema Vitaal met de Vijf Elementen. We gaan je uitleggen waar de Vijf Elementen voor staan en hoe je ze kunt inzetten om je gezondheid te verbeteren, zodat je je weer vitaal en fijn voelt. De focus ligt hierbij op gezonde voeding, aangenaam bewegen en voldoende rust; samen de basis van een gezonde levensstijl. Aan de hand van de Vijf Elementen ontdek je welke aanpassingen in je levensstijl voor jou behulpzaam kunnen zijn. Dat betekent overigens niet meteen dat je nooit meer chips mag eten. Het gaat vooral om bewustwording; bewustwording van wat je eet en van wat je doet.

Natuurlijk ritme
Alles draait daarbij om balans. Je hoort het woord 'balans' tegenwoordig vaak maar in de TCG was het altijd al een sleutelbegrip. Een mens in balans voelt zich vitaal. Maar hoe doe je dat, in balans blijven? De wereld is vol prikkels, lekkers en uitdagingen. Dat klopt. De wereld en wij mensen zijn continue aan verandering onderhevig. Die verandering is ook het probleem niet. Waar het om draait, is dat we op tijd bijsturen als we voelen dat het misgaat. De balans schuilt in het natuurlijke en vloeiende ritme van verandering.Go with the flow is niet zomaar een gezegde ...

Te lang en teveel
Wanneer gaat het niet goed? Simpel gezegd: in alle situaties waarin we te lang teveel van het één ervaren en te weinig van het ander. Bijvoorbeeld: veel werkdruk, weinig ontspanning; veel zorgen, weinig vreugde; veel controle, weinig spontaniteit; veel vasthouden, weinig loslaten; veel geven, weinig ontvangen; veel junkfood, weinig groenten; veel zitten, weinig bewegen … Andersom geldt de disbalans uiteraard ook. Als de onevenwichtigheid te lang aanhoudt, raakt je energiehuishouding verstoord en kun je uiteenlopende klachten krijgen.

De Vijf Elementen
Bijsturen dus. Maar hoe kun je dat het beste doen? Want meer groenten eten, rust nemen en meer bewegen zorgt er niet automatisch voor dat je van je chronische hoofdpijn afkomt. Of je huidproblemen. Of je darmproblemen.
De leer van de Vijf Elementen is een mooi systeem waarmee je heel gericht kunt bijsturen en zo lichamelijke klachten kunt verlichten. Ook helpt het je meer inzicht te krijgen in wat je je emotionele energiehuishouding kunt noemen.
Dit systeem is een ander systeem dan de vier elementen – vuur, aarde, lucht en water – dat de meesten van ons kennen. In de Chinese geneeskunde wordt gewerkt met de elementen hout, vuur, aarde, metaal en water. Elk van deze elementen kun je verbinden met een seizoen, met een levensfase, met gedrag, met emoties, met voedingsmiddelen, met een orgaan en met functies in je lichaam.

De komende week delen we dagelijks drie dingen met je: informatie over een element, een recept dat past bij dat element en een filmpje met oefeningen of meditaties om de balans te herstellen. Vergeet daarbij niet dat zelfhulp soms eenvoudigweg niet volstaat. Zijn je klachten ernstig of zorgelijk, zoek dan professionele hulp bij een acupuncturist, een arts of een therapeut.

(c) Bron: NVA

Lees verder: 
Water in Balans 
Voeding volgens de 5 elementen
Hout in Balans
Vuur in Balans
Aarde in balans
Metaal in balans


➤ Contact/Afspraak Maken ➤