Metaal in balans

Long - bewust zijn

Onderscheidingsvermogen is misschien wel het woord dat het beste past bij het element Metaal en de Long-energie. Via de longen staan onze binnenwereld en de buitenwereld direct met elkaar in contact. Met de inademing haal je iets van buiten naar binnen, gebruikt je wat je nodig hebt en ademt je uit wat je niet kunt gebruiken. In dat proces onderscheid je dat wat je wilt opnemen van dat wat je wilt loslaten. Het Metaal-element en de Long-energie horen bij de herfst. De herfst is de tijd van de balans opmaken. Wat heeft het leven je gebracht? Wat heb je opgebouwd? Past dat nog steeds bij je of is het tijd om bepaalde mensen of dingen los te laten? Het is de tijd van de midlifecrisis en de overgang. De emotie die bij Metaal hoort is rouw want afscheid nemen doet pijn. Of je nu vrijwillig of gedwongen afscheid neemt en of het van mensen, zaken of oude gedragspatronen is, makkelijk is het nooit.

Als het element Metaal in balans is en je Long-energie goed stroomt, ben je je bewust van jezelf en van je rol in de buitenwereld. Je verhouding met de buitenwereld is evenwichtig omdat je weet in hoeverre je je erdoor laat beïnvloeden. Je bent in staat bij jezelf te blijven als dat nodig is en je aan te passen als de situatie daarom vraagt. Met andere woorden; in een turbulente wereld blijf je op soepele wijze jezelf, onverstoorbaar en flexibel tegelijk. Als het tijd is om los te laten, doe je dat, ondanks de pijn, in het vertrouwen dat er een nieuwe periode van groei uit zal voortkomen.

Leeftijd

In bredere zin past het element Metaal bij acupunctuur als de behandelmethode die geschikt is voor mensen van alle leeftijden. Immers, een goede Long-energie zorgt ervoor dat elke cel in je lichaam optimaal voorzien wordt van zuurstof en dat is in elke leeftijdsfase belangrijk. Acupunctuur is dan ook heel goed inzetbaar bij leeftijdgerelateerde klachten. Denk daarbij niet alleen aan ouderdomsklachten maar ook aan klachten bij kleine kinderen, pubers, jongvolwassenen of tijdens de zwangerschap.

Van slag

Hoe merk je dat het element Metaal uit balans is en je Long-energie niet goed stroomt? In de interactie met de buitenwereld is ons immuunsysteem heel belangrijk omdat het schadelijke stoffen buiten houdt. Als Metaal bij jou niet goed functioneert, kun je dat merken aan lichamelijke klachten die hiermee samenhangen zoals allergieën, auto-immuunaandoeningen, huidproblemen en darmproblemen. Maar ook emotioneel zijn er verschillende verschijnselen. Ben je snel van slag door wat anderen zeggen of doen? Ben je erg gevoelig voor kritiek of heb je veel moeite met veranderingen? Dan weet je dat je aandacht moet besteden aan het element Metaal.

Hoe breng je de Long-energie en het Metaal-element weer in balans?

Lichamelijk:

Eet veel verse groenten, fruit en gekiemde zaden. Gebruik niet teveel zuivel of scherpe kruiden. Je bewust worden van je adem en regelmatig ademoefeningen doen kan helpen je bewust te worden van hoe de wisselwerking tussen binnen en buiten bij jou werkt
Emotioneel:

Het kan je helpen als je je verdiept in de volgende vragen:
- Wat sta ik toe en wanneer trek ik een grens?
- Hoe is het contact tussen de buitenwereld en mijn binnenwereld?
- Hoe soepel sta ik in het leven? Waar houd ik aan vast, misschien tegen beter weten in?
Een acupuncturist kan je ondersteunen in dit proces. Ook kan hij of zij je helpen als deze tips niet voldoende verbetering brengen.

(c) Bron: NVA

Lees verder:
Vitaal met de 5 elementen
Water in Balans 
Voeding volgens de 5 elementen
Hout in Balans
Vuur in Balans
Aarde in balans


➤ Contact/Afspraak Maken ➤