Acupunctuur en zwanger worden (Fertiliteit Vruchtbaarheid Kinderwens - toevoeging Yvonne Huinink)
Acupunctuur kan helpen je lichaam zo goed mogelijk voor te bereiden op een zwangerschap, zodat de kans dat het vanzelf lukt optimaal is. Ook wordt acupunctuur bij vruchtbaarheidsbehandelingen aanvullend ingezet, om de kans van slagen te vergroten. Hier lees je hoe dit in z’n werk gaat.
Wat is acupunctuur?
Acupunctuur is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunst. Volgens deze leer stroomt onze energie door ons lichaam via een netwerk van energiebanen (meridianen), vergelijkbaar met het bloedvatenstelsel. Zo komt de energie bij al je organen en weefsels. Is de energiestroom verstoord, dan kunnen er klachten ontstaan. De meridianen lopen ook onder de huid, waar de acupuncturist ze kan bereiken door op specifieke acupunctuurpunten een dun naaldje te plaatsen (acus = naald, punctum = prik). Door op die manier bijvoorbeeld blokkades op te heffen, komt de energiestroom in balans. Als de energie vrij kan stromen, werken alle lichaamsfuncties optimaal en ben je ook mentaal en emotioneel zo goed mogelijk in balans. De Chinese geneeskunst kijkt namelijk niet alleen naar een symptoom of klacht, maar naar de mens als geheel.
Acupunctuur en zwanger worden
Met acupunctuur kun je het zwanger worden op allerlei manieren helpen. Een goede gezondheid is belangrijk om de conceptie te laten lukken, maar ook voor de aanleg van de placenta en de vroege ontwikkeling van de baby. Acupunctuur kan je gezondheid ondersteunen en zo je lichaam voorbereiden op de zwangerschap. Maar ook bij vruchtbaarheidsproblemen als endometriose, het uitblijven van de eisprong, problemen met de eierstokken of eileiders, herhaalde miskramen of verminderde zaadkwaliteit kan acupunctuur een positieve invloed hebben. Wordt er geen oorzaak gevonden voor een uitblijvende zwangerschap en moet je verder met de diagnose ‘onbegrepen onvruchtbaar’, dan is acupunctuur vaak toch nog zinvol, omdat deze geneeswijze een andere manier van kijken naar gezondheid heeft. Uiteraard zijn er, net als bij vruchtbaarheidsbehandelingen, geen garanties. Het helpt je om zo gezond en ontspannen mogelijk bezig te zijn met zwanger worden.
Vruchtbaarheid vrouw
Voor de vruchtbaarheid van de vrouw begint een acupuncturist meestal met het reguleren van de menstruatiecyclus. Het is niet alleen vervelend als je onregelmatig menstrueert of veel pijn of bloedverlies hebt, maar het betekent vaak ook dat het evenwicht in de hormoonaanmaak verstoord is. Acupunctuur kan helpen dit te herstellen; een belangrijke voorwaarde voor de vruchtbaarheid. Het uitgangspunt bij de Traditionele Chinese Geneeskunst is: je kunt pas zaaien als de voedingsbodem er klaar voor is. Het advies is daarom om zes tot acht weken voordat je gaat proberen zwanger te worden of een vruchtbaarheidstraject begint, te starten met acupunctuur. Die tijd is nodig om je lichaam optimaal voor te bereiden.
Vruchtbaarheid man
Veel onderzoeken laten zien dat acupunctuur en ook Chinese kruiden een positief effect hebben op de spermakwaliteit. De reguliere geneeskunde heeft vaak geen oplossing voorhanden als het probleem bij de man ligt. Dan wordt al snel gekozen voor IVF en ICSI; vrij zware behandelingen en vooral voor de vrouw belastend. Lukt het om met acupunctuur de zaadkwaliteit te verbeteren, dan wordt een IUI-behandeling ook een optie. Dit is minder ingrijpend. En soms ontstaat er zelfs toch een natuurlijke zwangerschap. Mannen met verminderde vruchtbaarheid wordt geadviseerd minimaal drie maanden acupunctuur te proberen, omdat de zaadaanmaak gemiddeld zeventig tot negentig dagen duurt
Acupunctuur bij IUI, IVF en ICSI
Reguliere behandelingen en alternatieve geneeswijzen als acupunctuur kunnen elkaar goed aanvullen. Het wordt daarom steeds vaker ‘aanvullende’ of ‘complementaire’ geneeswijzen genoemd, in plaats van ‘alternatieve’. Een goed voorbeeld is de begeleiding van stellen bij vruchtbaarheidsbehandelingen als IUI, IVF en ICSI.
Acupunctuur ondersteunt deze behandelingen en helpt om de bijwerkingen van medicatie te verminderen. Precies afgestemd op de fase van de behandeling en op de conditie van de vrouw op dat moment. Voor een punctie richt de acupuncturist zich vooral op vermindering van pijn en stress en bij een terugplaatsing staan rust in de baarmoeder en het verminderen van baarmoedercontracties centraal. Zo is de kans het grootst dat de poging slaagt en dat je je tijdens het behandeltraject zo goed mogelijk voelt. Ook tussen twee pogingen door kan acupunctuur je lichaam helpen tot rust te komen en de hormoonbalans, die door de behandeling is beïnvloed, te herstellen. De kans dat een volgende poging lukt is dan groter.
Behandeling met acupunctuur om zwanger te worden richt zich op een aantal punten:
- reguleren van de cyclus
- stimulatie van de bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder
- verdikking van het baarmoederslijmvlies
- verbeteren van de kwaliteit van de eicel
- ontstressen
- versterken van het immuunsysteem
- verminderen van de baarmoedercontracties als er via bijvoorbeeld IVF een bevrucht eitje wordt teruggeplaatst
Acupunctuur behandeling
Als je voor het eerst bij de acupuncturist komt, krijg je een uitgebreide intake. Hij vraagt van alles over je gezondheid, medische geschiedenis en levensstijl, bekijkt je tong en voelt je polsen. In de Traditionele Chinese Geneeskunst zijn dit manieren om een diagnose te stellen. Vervolgens bepaalt de acupuncturist welke behandeling het beste bij jou past en hoe vaak je waarschijnlijk terug moet komen. Meestal plaatst hij de eerste keer ook al wat naaldjes. Je ligt daarvoor ongeveer twintig minuten op een behandeltafel (je ondergoed mag je aanhouden). Mocht je het je afvragen: de naaldjes worden nooit in of bij je geslachtsdelen geplaatst, ook niet bij vruchtbaarheidsproblemen. Misschien lijken de plekken waar de naaldjes komen voor jou heel onlogisch, maar de acupuncturist weet precies waar op een meridiaan hij ze moet plaatsen om de energiestroom te verbeteren.
Doet acupunctuur pijn?
Hoewel er wordt gewerkt met naaldjes, is acupunctuur vrijwel pijnloos. Het prikken door de huid kan even gevoelig zijn en op sommige punten voel je het als de naald bij de meridiaan komt. Dit kan dof of tintelend voelen.
Acupunctuur tijdens de zwangerschap
Ben je zwanger, dan kan acupunctuur de eerste termijn ondersteunend werken, bijvoorbeeld bij een gezonde aanleg van de placenta en om de kans op een miskraam te verkleinen. Lees hier meer over acupunctuur tijdens de zwangerschap en ter voorbereiding op de bevalling.
Wordt acupunctuur vergoed?
De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuurconsulten helemaal of gedeeltelijk, vanuit de aanvullende verzekering. Check voordat je naar een acupuncturist gaat of hij is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals de NVA, Zhong en NAAV. Deze acupuncturisten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen wat betreft hun opleiding en praktijk. Zoek voor vruchtbaarheidsproblemen een acupuncturist die daarin is gespecialiseerd en er ervaring mee heeft. Wil je zeker weten of jij bent verzekerd voor acupunctuur en of hier bijvoorbeeld een maximaal bedrag of aantal behandelingen voor staat, neem dan contact op met je zorgverzekeraar.
(c) Bron Tekst: Ouders van Nu - https://www.oudersvannu.nl/zwanger-worden/lukt-niet/acupunctuur-en-zwanger-worden/
➤Contact/Afspraak Maken ➤