Weerstand en Welzijn

Jutta Koehler, docente en schrijfster over voeding en Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), schreef een blog over wat je zelf kunt doen in deze tijd.
Voor je weerstand en je welzijn. Natuurlijk naast de bekende maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

" Lieve lezer,
Tja, daar zitten we nu. Scholen dicht. Steeds meer winkels dicht. Sommige mensen in paniek.

Eigenlijk had ik het blogbericht voor deze maand al klaar. En nee, het ging niet over corona. Dat wilde ik bewust niet doen. Maar ik heb toch te veel gedachtes in mijn hoofd. Daarom even dit blog.

Als ik de coronacrisis bekijk dan valt me op: wij hebben massaal ons ‘midden’ verloren. We worden onrustig. We kijken wat allemaal niet meer mag en kan. We zoeken de oplossing buiten onszelf: hamsteren, hopen op de snelle ontdekking van een geneesmiddel of vaccinatie, hopen op de juiste politieke beslissingen.

Vaak handelen we puur uit angst en niet vanuit het gezonde verstand. Wist je dat in de TCG ons spijsverteringssysteem (Milt en Maag) ook verantwoordelijk is voor het gezonde verstand? Als Milt en Maag in balans zijn, dan zitten we lekker in ons midden en we zijn geaard. We kunnen verstandige keuzes maken en laten ons niet meeslepen in paniek. Altijd terug naar ons centrum. Vertrouwen dat het goed komt.

Veel dingen kunnen we daadwerkelijk niet beïnvloeden. Maar, lieve lezer, misschien heb je wel iets aan de volgende tips. Allemaal dingen die je wél kunt beïnvloeden:

1. Ga naar buiten
Met mijn gezin heb ik afgesproken dat we elke dag een lange wandeling gaan doen. De natuur gaat (hopelijk) niet op slot. Vanochtend hebben we tweeënhalf uur door het bos gelopen. Zelfs mijn dochter - die mijn idee in eerste instantie helemaal niet zo briljant vond - had uiteindelijk heel veel plezier. We hebben een fantastisch mooi stuk bos gezien, twee heel bijzondere gele vlinders en een schattig eekhoorntje. Beweging in de buitenlucht komt je afweer ten goede!

(Kritische noot aan mezelf: jammer, op zo’n idee had ik al voor de coronacrisis moeten komen. Gewoon écht dagelijks naar het bos.)

2. Versterk je longen
Slaap met een open raam. Doe simpele ademhalingsoefeningen. Klop een paar minuten met je rechter vuist op het gebied onder je linker sleutelbeen; wissel dan van kant. Vermijd kunstmatige geurtjes, haarspray etc.
Als je roker bent: misschien is nu een goed moment om te stoppen.

3. Let op je voeding
Onze afweer is afhankelijk van onze darmen. Maar er bestaat helaas geen quick fix. Er bestaat niet hét voedingsmiddel dat je afweer binnen no time versterkt. Voeding is altijd een lange termijn ding.
Maar het is nooit te laat om te beginnen. Dat kunnen simpele, eerste stappen zijn: kies pure voeding, kook vaker zelf (nu je toch thuis bent), eet minimaal twee keer per dag een warme maaltijd, vermijd suiker.

4. Vermijd (een overmaat aan) slechte nieuwsberichten
Een keer heb ik de fout gemaakt en een lange uitzending bekeken over de situatie in de Italiaanse ziekenhuizen. Het beeld van een oudere man in bed, aangesloten aan de beademingsmachine, kreeg ik niet meer uit mijn hoofd. Achteraf werd ik boos op mezelf. Waarom heb ik zitten kijken? Waarom moest ik me dit te verteren geven?

Bekijk dus niet elke rapportage en volg al helemaal niet de sterftecijfers. Dit moet je lichaam namelijk ook kunnen verteren. En als je spijsvertering al moeite heeft met het verteren van voeding, dan geldt dit ook voor alle beelden en indrukken.
Sluit je af, houd vreselijke beelden buiten.

5. Ruim op
Volgens de Chinese geneeskunde hoort de Long bij het element metaal. Eén van de aspecten van het metaal-element is het loslaten. Precies wat we nu massaal moeten doen. Loslaten van consumeren, van reizen, van goedkope import-producten, van zekerheden, van gemak, …

Doe er nog een schepje boven op: ruim je huis op (ook al begin je met één laatje), maak volgestopte hoeken vrij…laat oude dingen gaan en laat de energie weer stromen.

6. Lach
Als je filmpjes kijkt, kies dan voor grappige films. Want lachen en vrolijk zijn ondersteunen je afweer.

En ten slotte: doe aan ‘wu-wei’. Doe iets door ‘niets te doen’. De situatie is zoals het is. We kunnen er niet tegen vechten. Door je juist over te geven aan wat er nu speelt, zet je ook weer iets positiefs in gang."

(c) Bron Tekst: NVA


➤ Contact/Afspraak Maken ➤