Wat is Acupunctuur? | Hoe gaat een behandeling? | Acupunctuur Doetinchem

Acupunctuur is het herstellen van evenwicht

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze eeuwenoude geneeskunde is gebaseerd op het inzicht dat lichamelijke en geestelijke klachten voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Met acupunctuur kunnen deze verstoringen worden hersteld en wordt de energiestroom in uw lichaam weer in balans gebracht. Acupunctuur zet het lichaam en de geest aan zichzelf te genezen.

In het traditionele Chinese denken bestaat het universum uit een kringloop van de levensenergie Qi. Qi bestaat uit twee tegengestelde krachten: yin en yang. Hoewel yin en yang tegengesteld zijn, kunnen ze niet zonder elkaar. Ze hebben elkaar nodig om te bestaan. Yin staat voor het vrouwelijke principe. Yang staat voor het mannelijke principe. Voor een gezond functioneren van de mens is het belangrijk dat yin en yang harmonieus met elkaar samenwerken. Immers, ook wij mensen bestaan uit yin- en yangenergie. Onze gevoelens, onze gedachten en onze lichamelijke conditie zijn allemaal het resultaat van de wisselwerking tussen deze twee krachten. Het evenwicht tussen yin en yang kan verstoord worden door allerlei factoren, bijvoorbeeld door veranderingen in de omgeving of door grote emotionele druk. Ook het voedingspatroon en de levensstijl kunnen het evenwicht verstoren. Als yin en yang langdurig uit balans zijn, kan een ziekte ontstaan. 
(c) Bron: NVA


Behandeling
Tijdens het eerste consult zal een uitgebreid vraaggesprek plaatsvinden. Op basis van dit gesprek en een aantal korte onderzoeken zal de diagnose en het behandelplan worden vastgesteld. Tijdens de acupunctuurbehandeling worden heel dunne naaldjes geplaatst op bepaalde punten op het lichaam. U voelt daar bijna niets van. Om het effect van de behandeling te vergroten, kunnen bijvoorbeeld de naaldjes worden verwarmd met moxa (bijvoetkruid). De naaldjes blijven ongeveer twintig minuten zitten. Acupunctuur heeft nagenoeg geen bijwerkingen. De behandeling kan worden aangevuld met massage, elektrostimulatie op de naalden, ooracupunctuur of een voedingsadvies.

(c) Bron: NVA

➤ Contact/Afspraak Maken ➤