Stress Burn Out Depressie (ook ivm Corona-crisis)

Met name in het onderwijs en in de zorg ervaren werknemers zoveel stress en hoge werkdruk dat het aantal burn-out gevallen flink toeneemt. Er zijn te weinig collega’s, de eisen worden hoger en dat wreekt zich. In andere beroepsgroepen gebeurt hetzelfde en ook jongeren en studenten ervaren stress- en burn-outklachten bij werk en studie. De veeleisendheid van de maatschappij, het voortdurend ‘aan’ staan, vergt ook zijn tol.

Energie
Willem van Rhenen, hoogleraar en stressexpert bij Arbo Unie, luidt de noodklok in het AD.* ‘In 2030’, zo waarschuwt hij, ‘zal een kwart van de werkenden minder kunnen werken door stress en overbelasting.’ Naast het aanpakken van de oorzaak, wat vaak best lastig is, adviseert Van Rhenen om te kijken waar mensen energie van krijgen, ook of misschien wel juist op het werk.

Autonomie, verbondenheid en bekwaamheid
Dit zijn drie basisbehoeften van de mens. De mens is van nature creatief en wil iets inbrengen, erbij horen, zich blijven ontwikkelen. Het is van belang om je kwaliteiten de ruimte te mogen geven op de werkvloer, om aan deze behoeften te voldoen. En werkgever, toon interesse in je werknemers en praat met ze, is het advies.

Rust, reinheid en regelmaat
Wat je zelf kunt doen om stress de baas te blijven, is in simpele tips te vangen. Ga vaker wandelen, ga op tijd naar bed en eet gezond, niet uit een blik of pakje, maar met natuurlijke ingrediënten en vers gemaakt. Leg je telefoon en je tablet weg, laat de tv uit, kies voor jezelf, probeer energievretende mensen te vermijden.

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)
Ook Tai Qi en Qi Gong, Yoga en Meditatie kun je inzetten om de energie weer lekker te laten stromen en tot rust te komen. Als energie niet stroomt ontstaan klachten, moeheid, een naar gevoel, pijn. Je komt letterlijk vast te zitten. Zoek een leuke Tai Qi- of Yogagroep bij jou in de buurt en ga er wekelijks naar toe. Of doe het in je uppie. Na een tijdje merk je dat je er verslaafd aan bent!

Pain en free flow
In de TCG is een uitgangspunt: if there is pain there is no free flow; if there is no free flow there is pain. Ofwel: als er pijn is weet je dat er een blokkade is. En is er een blokkade, dan ontstaat pijn. Simpel.

Lukt het je niet om zelf je energie weer aan het stromen te krijgen, maak dan een afspraak met een klassiek opgeleid acupuncturist. Zeker bij burn-outklachten is aandacht voor jouw totale energievoorraad razend belangrijk. Rustig je energie in beweging zetten en opbouwen met simpele tips uit de TCG helpt om je beter te voelen. Praten over waar je tegenaan gelopen bent is ook super belangrijk, met je acupuncturist of met een psycholoog. Niets mis mee!

* Bron: AD 14/10/2019

(c) Bron: NVA


➤ Contact/Afspraak Maken ➤