Slaapproblemen

Acupunctuur helpt!


Slaapproblemen
Lekker en ongehinderd slapen; het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar voor veel mensen is slapen geen vanzelfsprekendheid. Voor hen is slapen een probleem. Slaapproblemen zijn ingrijpend. Een tekort aan slaap heeft direct invloed op ons welzijn en op ons gedrag. En uiteindelijk ook op onze gezondheid.

Altijd wakker
Niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheid slaap nodig. Sommige mensen hebben genoeg aan drie uur slaap, anderen moeten acht uur slapen om zich fit te voelen. Als we ouder worden, neemt onze behoefte aan slaap af. Wat voor de één een slaapprobleem is hoeft dat voor de ander dus niet te zijn. We spreken van een slaapprobleem als we langer tijd (langer dan een paar dagen ) moeite hebben met slapen. In Nederland heeft ruim vijftien procent van de mensen af en toe last van slaapproblemen. Twee-derde hiervan is vrouw. De term slapeloosheid (insomnia) wordt gebruikt als er sprake is van een structureel, langdurig tekort aan nachtelijke slaap. De meest voorkomende slaapproblemen zijn moeite hebben met inslapen en/of doorslapen en te vroeg wakker worden.

Oorzaken
Slaapproblemen ontstaan vaak door spanningen, piekeren of oververmoeidheid. Maar ook pijn, alcoholgebruik, ’s avonds te lang actief blijven of een onrustige slaapomgeving kunnen het slaapritme verstoren. De gevolgen van slaapproblemen zijn ingrijpend. Het kan leiden tot concentratieproblemen, prikkelbaarheid, vermindering van de eetlust en de weerstand. Dit alles heeft een nadelig effect op onze gezondheid. De verleiding is groot om slaapmiddelen te gebruiken. Die lijkt een oplossing te bieden maar zodra u ermee stopt, komen de problemen terug. Bovendien hebben slaapmiddelen vaak bijwerkingen en kunnen ze verslavend zijn.

Wat kan acupunctuur doen?
In de acupunctuur worden slaapproblemen gezien als een verstoring van ons natuurlijke ritme en daarmee van onze natuurlijke energiebalans. Deze energiebalans wordt gevormd door twee energieën; actie (yang) en rust (yin). In het yin-yang-symbool is te zien hoe deze energieën vloeiend in elkaar overgaan. Van nature zit ons ritme ook zo in elkaar: we staan op en worden actief. Naarmate de dag vordert, worden we rustiger. Zo bereiden we ons voor op onze nachtrust. In ons drukke bestaan raakt dit ritme makkelijk verstoord. Met een acupunctuurbehandeling wordt de energiebalans hersteld. Het tekort aan yin-energie wordt aangevuld of het teveel aan yang-energie wordt afgevoerd. Zo komt ons natuurlijke ritme weer in balans. Ook zal de acupuncturist met u praten over uw leef-, eet- en slaapgewoonten. Indien nodig zal hij adviezen geven die de behandeling ondersteunen.
(c) Bron Tekst: NVA 


➤ Contact/Afspraak Maken ➤