Reuma en acupunctuur

Reumatische aandoeningen komen in ons vochtige kikkerlandje veel voor. Behalve pijnmedicatie, ontstekingsremmers en het vervangen van een invaliderend gewricht brengt alleen de zon in sommige gevallen wat soelaas. Maar ook acupunctuur kan verlichting brengen bij reumatische klachten. We hebben 5 redenen op een rijtje gezet waarom acupunctuur helpt bij reuma. [1]

Mensen met een reumatische aandoening worden vaak erg beperkt in hun dagelijkse leven, simpelweg omdat veel handelingen pijn doen of niet lukken. De ziekte van Bechterew, artrose, reumatische artritis en juveniele chronische artritis (JCA) zijn voorbeelden van chronische reumatische aandoeningen. In alle gevallen bestaan de klachten voornamelijk uit zwellingen, pijn en stijfheid. Hierdoor wordt bewegen moeilijk en pijnlijk.

Oorzaken
Een reumatische aandoening kan verschillende oorzaken hebben. Acute aandoeningen zoals acute reuma worden vaak veroorzaakt door ontstekingen van de gewrichten Maar ook slijmbeurs- en peesontstekingen behoren tot de categorie reumatische aandoeningen. De chronische aandoeningen ontstaan vaak door een combinatie van factoren. Meestal is het immuunsysteem ernstig verstoord. Er kan ook sprake zijn van aanleg, al is dat nooit de enige oorzaak. Lichamelijke overbelasting, zoals verkeerd en/of te veel bewegen of overgewicht, zorgt vaak voor een verergering van de klachten. Langdurig onder geestelijke of emotionele spanning staan kan de klachten ook doen toenemen.

Wat kan acupunctuur doen?
Een acupunctuurbehandeling is allereerst gericht op het bestrijden van uw pijn-klachten en op het beter laten functioneren van uw gewrichten. Omdat klachten als zwellingen (ontstekingen), stijfheid en pijn worden veroorzaakt door energie-blokkades zal de acupuncturist deze opheffen. Hierdoor nemen de zwellingen en het stijve gevoel af en wordt de pijn minder. Acupunctuur kan eenmaal beschadig-de gewrichten niet genezen maar kan wel een verergering van de klachten tegen-gaan door het immuunsysteem te versterken. Uw algehele weerstand wordt beter waardoor de kwaliteit van leven toeneemt. Bij acute aandoeningen zijn enkele behandelingen meestal voldoende. Bij chronische klachten zijn meerdere behan-delingen nodig.

Is dat wel bewezen?
Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur het medicijngebruik vermindert en de levenskwaliteit verbetert. Zo hebben Chinese artsen ontdekt dat mensen die acupunctuur ondergingen na een knieoperatie in verband met reuma minder pijnstillers nodig hadden dan de controlegroep die geen acupunctuur onderging. Dit is gepubliceerd in het blad Pain Medicine.

MAPPHS onderzoek
Ook interessant zijn de uitkomsten van het MAPPHS onderzoek, uitgevoerd door Madelèn Vernooij, NVA-acupuncturiste uit De Meern. De resultaten van het onder-zoek lieten zien dat pijnpatiënten die acupunctuur ondergingen na vier weken 44,5 % minder pijnmedicatie gebruikten. De patiënten gaven zelf ook aan dat hun fysieke functies in het dagelijks leven met 33,2% verbeterden. De behaalde voor-uitgang in de gezondheidsstatus hield aan op lange termijn (zestien weken). Wilt u het hele artikel lezen? Het onderzoek is gepubliceerd [2] in het wetenschappelijk tijdschrift Complementary Therapies in Clinical Practice: Measuring patient reported outcomes of Acupuncture treatment on Pain Patients Health Status.

Bijlage [1]


Bijlage [2]


(c) Bron Tekst: NVA


➤Contact/Afspraak Maken ➤