Ouder worden en niets te klagen. Preventieve behandelingen acupunctuur.

Nooit eerder bereikten zo veel mensen zulke hoge leeftijden. Die ouderen zijn heel anders dan vroeger en dat is best geruststellend.

Eens niet op een naam kunnen komen of kwijt zijn wat je wilt zeggen? Niet erg, een op de vijf 60-jarigen heeft last van vergeetachtigheid. Emeritus hoogleraar Dorly Deeg vertelt in de Volkskrant* over het Lasa-onderzoek van het Amsterdamse UMC en de VU in de hoofdstad. Daarin wordt al ruim 25 jaar om de drie jaar een grote groep ouderen getest en geïnterviewd. De inzichten daaruit zette zij op een rij in haar boek Gewonnen jaren.

Niets te klagen
De ouderen van nu bewegen minder dan hun eigen ouders, hebben vaker overgewicht en drinken meer alcohol. We leven langer dankzij de medische wetenschap, maar kampen daardoor ook langer met beperkingen. Toch beoordelen ouderen tot op hoge leeftijd hun gezondheid positief. ‘In vergelijking met anderen heb ik niets te klagen’, lijkt het idee. Ouderen hebben meer vrienden, waardoor ze actiever blijven. De sociale contacten zorgen bovendien voor een gevoel van geborgenheid. Mannen worden ouder, er komen minder weduwen, mensen worden langer samen oud. Dat betekent minder eenzaamheid.

Dementie-angst
‘Er heerst wel een enorme dementie-angst’, zegt Dorly Deeg, ‘maar in vergelijking met onze ouders zijn we cognitief een stuk gezonder.’ De huidige generatie ouderen heeft een grotere breinreserve aangelegd door een hoger opleidingsniveau, uitdagende banen en meer sporten. Dat hebben we ook wel nodig; de technologische ontwikkelingen stellen meer eisen aan ons brein.

Tips
Hoewel haar boek geen zelfhulpboek voor ouderen is, kan ze wel een paar tips onthullen: onderhoud vriendschappen en blijf actief en betrokken, zorg voor voldoende lichaamsbeweging, stel haalbare doelen om de regie over je leven te houden. En blijf altijd leren!

Gezond blijven met acupunctuur en TCG
Tevreden een beetje ouder aan het worden, maar toch wat te klagen? Last van de rug, pijnlijke gewrichten, moeheid, diabetes of wat dan ook? Lees hieronder onze blogs over actieve 50 (en 60)-plussers en vitaal ouder worden, met tips uit de TCG. En maak een afspraak met een NVA-acupuncturist. Voor pijnstilling zonder bijwerkingen en uw energie gezond in beweging.

* De Volkskrant d.d. 02-08-2019

(c) Bron: NVA


➤ Contact/Afspraak Maken ➤