Ooracupunctuur en voeding bij ADHD

Ongeveer vier tot zes procent van de kinderen in Nederland heeft ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Heeft je kind moeite met plannen, organiseren en luisteren? Moeite met het scheiden van hoofd- en bijzaken? En kan hij lastig stilzitten, moeilijk ontspannen en is hij liever altijd bezig? Dat kan, ook voor je kind zelf, heel vermoeiend en lastig zijn. Met ADHD heeft je kind ook eigenschap-pen die juist later goed van pas komen. Ze hebben een bovengemiddeld sterk gevoel voor rechtvaardigheid en durven eerlijk te zijn. Ook voelen ze een grote mate van vrijheid.

Effect van voeding op ADHD
Onderzoek, gepubliceerd in 2011, heeft aangetoond dat ADHD-klachten sterk kunnen afnemen bij kinderen die het RED-dieet (Restricted Elimination Diet) volgen: 60% van de kinderen viel buiten de criteria voor ADHD na het volgen van dit dieet. Het RED-dieet is een kortdurend fewfoods-dieet waarbij een beperkt aantal ‘veilige’ voedingsmiddelen wordt gegeten. Na de testperiode wordt duidelijk of en zo ja, welke voedingsmiddelen beter definitief uit de voeding geschrapt kunnen worden. Gemiddeld zijn dat er een stuk of vijf. Eliminatie van suiker en bepaalde E-nummers (o.a. glutamaat) blijkt in veel gevallen een positief effect te hebben.

Maar hoe werkt het RED-dieet?
Om daar achter te komen doet de Universiteit van Wageningen nu onderzoek bij 100 jongens met ADHD. In dit onderzoek wordt voor het eerst met behulp van MRI-scans het effect van het fewfoods-dieet op de hersenfuncties onderzocht. Ook wordt vastgesteld wat het effect is op de micro-organismen in de darm en op allerlei factoren die gemeten kunnen worden in bloed, wangslijm, urine en ontlasting. Met het doel om biomarkers te vinden die kunnen voorspellen hoe een kind met ADHD reageert op bepaalde voeding. Zo hoopt men een simpele manier te vinden om vast te stellen bij welke kinderen voeding een rol speelt.

Voeding om extremen af te vlakken
In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is het gebruikelijk om kinderen met druk gedrag of concentratiestoornissen andere voeding te geven. Op die manier vlakt extreem gedrag af. In de TCG kies je bij ADHD voor voeding die rust in je lijf en geest brengt.

Heeft je kind druk gedrag of een slechte concentratie?
Geef hem of haar de volgende voedingsmiddelen. Die werken kalmerend en verbeteren de concentratie.

Granen en zetmeel: boekweit, zilvervliesrijst, tarwezemelen, haverzemelen
Groenten:
 alfalfa, selderij, sojabonen, aubergine, kokosnoot, komkommer, Chinese kool, courgette, olijf, radijs, witlof, wortels, bloemkool, witte kool,
bietjes, erwten.
Fruit:
 banaan, appel, mandarijn, vijg, ananas, pruim
Kruiden:
 fenegriek, soyasaus
Tussendoortjes:
 rijstwafel met alfalfa of met tuinkers, olijven

Wat je kind beter kan laten staan is suikerrijk, sterk bewerkt, gefrituurd of vet voedsel of cafeïnerijke producten, zoals energiedrankjes.

Ooracupunctuur
Het staat nog in de kinderschoenen, maar op steeds meer plaatsen wordt het NADA-protocol* ingezet bij kinderen met ADHD, autisme en bij pubers met gedragsproblemen. De behandeling bestaat uit het prikken van vijf specifieke acupunctuurpunten in één van de oren. Het zorgt voor minder driftbuien en nervositeit en voor betere cognitieve functies doordat de beide hersenhelften beter onderling communiceren.

Dr. Michael Smith heeft in 2000 onderzoek gedaan naar kinderen met ADHD. Sindsdien worden onder andere kinderen met ADHD vaak behandeld met NADA, en met goede resultaten. Op de website van NADA Zuid-Afrika kan je zien dat een kind na afloop van de therapie veel meer rust heeft om een tekening te maken.

* NADA: National Acupuncture Detoxification Association protocol (VS), ook ingezet bij verslavingsproblematiek

(c) Bron Tekst: NVA


➤Contact/Afspraak Maken ➤