Ondersteuning bij kanker en versterking van het immuunsysteem

In de Week van de Acupunctuur laten we je elk jaar kennismaken met een aspect van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Dit jaar staat de week in het teken van de ondersteuning bij kanker en de versterking van het immuunsysteem in het algemeen. Ons immuunsysteem namelijk is van cruciaal belang voor onze gezondheid.

Weerstand

Andere woorden die worden gebruikt voor immuunsysteem zijn afweersysteem of weerstand. Al deze termen duiden op ‘je ergens tegen verweren’ of ‘iets afweren’. Of, mocht het toch binnenkomen, er niet vatbaar (= immuun) voor zijn. En al houden we er niet van om in zulke strijdlustige termen over ziekte en gezondheid te praten, om gezondheid te blijven is het wél van groot belang dat je goed beschermd bent tegen ziekteverwekkers. Die bescherming biedt ons immuun-systeem.

Verstoring

Bij het ontstaan van een ziekte is dus altijd je immuunsysteem betrokken. Op de een of andere manier heeft het zijn werk niet goed kunnen doen. Die verstoorde werking kan zich op verschillende manieren uiten. Bij auto-immuunziekten bijvoorbeeld is het immuunsysteem overactief en richt het schade in het eigen lichaam aan. Ook bij allergieën is het te hard aan het werk: het reageert overmatig op stoffen van buitenaf. Bij infectieziekten (virussen) is de afweer juist te zwak. Ook bij het ontstaan van kanker is het immuunsysteem ontregelt; het moest de tumorcellen opruimen maar heeft dat niet gedaan.

Ondersteuning

Om gezond te blijven of weer te worden is een sterk en goed werkend immuunsysteem dus essentieel. In het geval van kanker is de versterking van je weerstand ook belangrijk om de intensieve behandelingen goed te kunnen doorstaan. Het zijn doorgaans behandelingen die flinke bijwerkingen hebben en veel van je vragen. Gelukkig kun je op veel manieren je immuunsysteem versterken.

(c) Bron: NVA


➤ Contact/Afspraak Maken ➤