Leefstijl en het coronavirus - 4 - Mentaal Emoties Angst

Angst is de emotie die het immuunsysteem het meest ondermijnt. Probeer daarom goed het verschil te blijven zien tussen voorzichtigheid en angst. Angst zorgt er namelijk voor dat de rust uit het lichaam en de geest verdwijnt. Hierdoor kunnen we geen gezonde ademhaling meer toepassen, waardoor de basis van de longen verzwakt en deze als het ware uitdrogen. Door de verstoorde ademhaling hebben de longen geen verbinding meer met onze innerlijke kracht en overlevings-instincten. Hierdoor kan sneller een droge hoest ontstaan. Hoe kalmer we ons voelen, hoe realistischer onze omstandigheden in het water worden weerspiegeld. Zo weten we hoe we ons het beste tot deze crisis kunnen verhouden. Een goede nachtrust ondersteunt dit.

Beperk de inname van informatie

Om de rust te bewaren is het ook belangrijk om zorgvuldig met de informatie-stroom om te gaan, want de veelheid aan informatie werkt ook op ons verterings-vuur. Als de tweede buffer sterk is, weten we hoe we ons op persoonlijk vlak het beste kunnen gedragen. Hier zit namelijk ook ons verdedigingsmechanisme tegen ongewenste emoties van anderen; de zogenoemde interne duivels. Als deze door onze barrières breken, gaan we piekeren. Door het piekeren gaat de ademhaling omhoog en werkt het diafragma, de hulpademhalingsspier onder onze ribben, niet optimaal. Dan zijn we de laatste buffer tegen invloeden van buitenaf ook kwijt. Zorg dus voor een beperkte inname van informatie; blijf op de hoogte maar let op overprikkeling. Kies bijvoorbeeld maximaal twee mediamomenten op een dag.

Gezondheid ondersteunen

Om onze gezondheid te ondersteunen, kunnen we deze drie gebieden versterken. Dit kunnen we doen vanuit een lichamelijk en een mentaal/spiritueel niveau. In deze rubriek volgen enkele tips onder:

(c) Bron: Frank Roosen, NVA-acupuncturist in Tilburg voor NVA


➤ Contact/Afspraak Maken ➤