Hooikoorts

Acupunctuur helpt!


Hooikoorts
Zodra het voorjaar wordt, begint het; niesbuien, hoesten en geïrriteerde ogen. Hooikoorts is een allergie die veel ongemakken met zich meebrengt. Afgezien van de bovengenoemde symptomen kunt u last hebben van benauwdheid en vermoeidheid. Een gevoel van algehele malaise kan u danig parten spelen. En dat uitgerekend in de periode waarvan u met volle teugen wilt genieten; de lente en de zomer!

Overgevoeligheid
Hooikoorts is een overgevoelige reactie van het lichaam op stuifmeelkorrels (pollen). In het voorjaar zit de buitenlucht vol stuifmeelkorrels omdat alle bomen en planten bloeien en zich voortplanten. Voor die voortplanting wordt het stuifmeel verspreid, ofwel door insecten ofwel door de wind. U hebt geen last van de bomen en planten die door insecten worden bestoven. Zij zijn te herkennen aan hun felgekleurde bloemen. Het zijn de windbestuivende bomen en planten zoals grassen, berken, hazelaars, bijvoet en weegbree, die uw klachten veroorzaken. Stuifmeelkorrels zijn op zichzelf geen schadelijke stoffen maar als u hooikoorts hebt, beschouwt uw lichaam de stuifmeelkorrels wel als schadelijke indringers. In feite is het afweermechanisme in de war. Om de stuifmeelkorrels te bestrijden, maakt het lichaam de stof histamine aan. Deze stof veroorzaakt de ziekteverschijnselen bij hooikoorts. Hooikoortsklachten zijn uiteenlopend maar worden altijd veroorzaakt doordat de slijmvliezen van neus, keel en ogen overprikkeld raken. Dat kan leiden tot niesbuien, een loopneus, geïrriteerde ogen, benauwdheid en vermoeidheid. Kortom: u kunt zich echt ziek en lusteloos voelen.

Wat kan acupunctuur doen?
Als u naar een acupuncturist komt in de periode waarin u daadwerkelijk klachten hebt, zal de behandeling er in eerste instantie op gericht zijn de klachten te verlichten. Acupunctuur werkt dus ook goed bij acute hooikoorts. Maar omdat bij hooikoorts het afweermechanisme niet goed functioneert, richt de behandeling zich ook daar op. Om die reden is acupunctuur bij hooikoorts juist als preventieve geneeswijze uitermate geschikt. Het is dan ook raadzaam om ruim voordat de hooikoortsperiode begint met een aantal behandelingen te starten. Tegen de tijd dat het voorjaar wordt, functioneert uw afweermechanisme optimaal en zult u geen of veel minder klachten hebben. In het seizoen zelf kunt u kiezen voor een nabehandeling.
(c) Bron Tekst: NVA


=> Contact/Afspraak Maken =>