Het zonnetje schijnt...maar ik ben zo moe

Het voorjaar is begonnen en duikt soms ook weer weg achter gitzwarte luchten en hagelbuien. Ons lijf raakt daarvan in de war. Het heeft de warmte al gevoeld en wil daar meer van! Je voelt je moe en verlangt naar de zomer waarin het leven wat langzamer lijkt te gaan. Kortom, de voorjaarsmoeheid steekt weer de kop op. En dit jaar eerder dan normaal omdat de temperatuur hoog is voor het jaargetijde.

Tips om je fit en energiek te voelen
Met een paar eenvoudige tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde, die je zelf kan toepassen, helpen we je om je snel weer fit en energiek te voelen.

Eet voedende en opwekkende voedingsmiddelen
De juiste voeding helpt je bij voorjaarsmoeheid. Veel mensen denken dat ze extra yang (= opwekkend) moeten gaan eten. Simpel gezegd: meer pepers om wat pit te krijgen. Maar het is juist belangrijk dat je de onderliggende basis-energie goed opbouwt. Daarom gebruiken de Chinezen bij vermoeidheid zowel yinne (= voedende) als opwekkende voedingsmiddelen. Het is beter om zo min mogelijk rauwkost te eten en groenten te koken of te wokken. En er eventueel nog wat kokosmelk aan toe te voegen.

Om je basisenergie (yin) te versterken, kun je het volgende eten: witte rijst, ei, kaas, bonen, stoofpotjes, stamppotjes, krab, garnalen, honing en mango.

Om je energie op te bouwen, zijn de volgende voedingsmiddelen geschikt: tofu, gekookte aardappelen, kip, sudderrundvlees, hamlappen, paling, makreel en cashewnoten.

Om je energie op te wekken (yang), is het verstandig dit te eten: walnoten, kastanjes en venkel

Het is het beste zo min mogelijk rauwkost te gebruiken maar om groenten te koken of te wokken en eventueel nog wat kokosmelk toe te voegen.

Bouw je energie op met acupressuur
In het oude Chinese leger stimuleerden ze vroeger bepaalde acupunctuurpunten, zodat soldaten de lange afstanden te voet konden afleggen. De stimulatie van deze punten bieden nog steeds uitkomst om makkelijk je energie op te wekken. De punten bevinden zich op de arm en op het been en hebben vrijwel dezelfde naam: Arm-3-mijlenpunt en Been-3-mijlenpunt. Het verhaal gaat dat elk punt je de energie geeft om drie mijl verder te lopen.

Het Arm-3-mijlen punt
bevindt zich bovenop de onderarm, op de denkbeeldige lijn tussen duim en de buitenzijde van de elleboog. Het punt ligt op twee vingers afstand van de elleboog.
IL-NVA-arm_3_mijlenpunt_NWjpg

Het Been-3-mijlenpunt

bevindt zich op de buitenzijde van het onderbeen, net onder de knie.
Door beide punten (zowel links als rechts) elke ochtend en avond twee minuten met zachte ronddraaiende bewegingen te masseren, merk je al snel dat je je energieker gaat voelen.
IL-NVA-been_3_mijl_punt_NW_kniejpg

Om de kracht van deze punten te versterken, is het verstandig ook een
ander punt te masseren: het derde punt van de Levermeridiaan.
Dit punt bevindt zich op de voet, vlak voor de samenkomst van de midden- voetsbeentjes van de grote teen en de tweede teen.
IL-NVA-Voet_leverpuntjpg

Heeft je vermoeidheid een andere oorzaak?
Of zijn je klachten ernstiger? Dan kan acupunctuur je helpen je energie weer op peil te krijgen. Acupunctuur is een natuurlijke en veilige manier om allerlei klachten te verzachten. Het doet geen pijn en heeft geen bijwerkingen. Een acupuncturist werkt vanuit de gedachte dat lichamelijke en geestelijke klachten door een verstoring van je energiehuishouding ontstaan. Tijdens de behandeling plaatst hij of zij zeer dunne naaldjes op bepaalde plaatsen in je lichaam. Zo wordt je energiestroom gereguleerd en komt je energiehuishouding weer in balans. Je klachten nemen flink af of verdwijnen zelfs helemaal.

Geniet van het voorjaar
Acupunctuur verbetert de celstofwisseling, waardoor je je snel vitaler voelt. Dankzij de kennis van de oude Chinezen kan je fit gaan genieten van het voorjaar!

(c) Bron Tekst: NVA


➤ Contact/Afspraak Maken ➤