Het coronavirus en leefstijl - Serie van 5 artikelen!

Gezond eten, voldoende slaap, rust in je hoofd. Belangrijke aspecten om je lijf en je geest weerbaar te maken. Daarover zijn reguliere en alternatieve artsen, therapeuten en bloggers het roerend eens. Leefstijl als medicijn! Het is fijn te weten hoe je je zelf sterker kunt maken, zodat je eigen afweer jou beter beschermt tegen het coronavirus.

Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde bezien, zijn er drie gebieden in ons lichaam die door het virus worden beïnvloed. Het meest in het oog springend is het longgebied. Daar komt de strijd in het lichaam tegen het virus het meest tot uiting.

Ademhaling

De longen zorgen samen met het hart voor de verdeling van energie in het lichaam. Daarvoor is een vrije ademhaling van belang, die niet hoog in je borst blijft steken, maar ook je buik doet bewegen. Zo komt er een gevoel van ruimte in je lijf en in je hoofd. Een emotie als verdriet wordt daarmee vaak minder drukkend. Of de tranen komen, wat letterlijk prettig kan opluchten.

Verteringskracht

Het tweede gebied, tussen onze navel en ribben, huisvest onze verteringskracht. Onze voeding wordt er omgezet naar bruikbare energie om ons lichaam te voeden en weerbaar te houden. Verkeerde voeding en emoties, zoals boosheid en piekeren, kunnen hier verstorend werken.

Essentiële kracht

Onze meest basale verdedigingslinie bevindt zich in de zone onder de navel. Dit gebied is verbonden met onze oorsprong, onze essentiële bron. Hier vinden we de kracht om deze tijd van grote crisis flexibel tegemoet te treden. Soms zorgen alle prikkels van buitenaf echter voor veel onrust of voor angst, omdat zoveel zekerheden wegvallen.

(c) Bron Tekst: NVA

Gezondheid ondersteunen

Om onze gezondheid te ondersteunen, kunnen we deze drie gebieden versterken. Dit kunnen we doen vanuit een lichamelijk en een mentaal/spiritueel niveau. In deze rubriek volgen enkele tips onder:

(c) Bron: Frank Roosen, NVA-acupuncturist in Tilburg voor NVA


➤ Contact/Afspraak Maken ➤