Ademhalingsproblemen

Acupunctuur helpt!


Ademhalingsproblemen
De ademhaling is onze bron van leven. Een vrije, ontspannen ademhaling zorgt ervoor dat we ons goed en gezond voelen. Als de ademhaling hapert of moeizaam gaat, kan dat beangstigend zijn. Of het nu gaat om een ernstige vorm van astma of een tijdelijk probleem als hyperventilatie, ademhalingsproblemen zijn altijd ingrijpend.

De luchtwegen
De meest bekende vormen van ademhalingsaandoeningen zijn astma, chronische bronchitis en longemfyseem. Deze ziekten worden vaak door elkaar gehaald. Dat is niet raar want de ziektebeelden overlappen elkaar gedeeltelijk. Wat deze aandoeningen gemeen hebben, is dat de lucht niet vrij door de luchtwegen en in de longen kan stromen. Dat probleem is het gevolg van de chronische ontstekingen aan (een deel van) de luchtwegen of longen. Deze ontstekingen kunnen verschillende oorzaken hebben. Bij astma is dat doorgaans een allergische reactie op prikkels van buiten, zoals stof, pollen, haren van huisdieren of bepaalde voedingsmiddelen. Bij chronische bronchitis en longemfyseem is dat vaak de langdurige blootstelling aan schadelijk stoffen, zoals tabaksrook. Andere veelvoorkomende maar wat milder vormen van ademhalingsproblemen zijn hyperventilatie, kortademigheid en apnoe (korte ademstilstand). Bij deze klachten is geen sprake van ontstekingsverschijnselen in de luchtwegen of longen maar zit het probleem in een verstoord ademhalingsritme.

Wat kan acupunctuur doen?
De luchtwegen zijn een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem omdat ze in direct contact staan met de buitenwereld. Het afweersysteem is het verdedigingsmechanisme van ons lichaam. Als ons afweersysteem niet goed werkt, worden we dus gevoeliger voor ziekten. Een acupunctuurbehandeling bij ademhalingsproblemen versterkt het afweersysteem, zorgt voor ontspanning in de luchtwegen en de borstkas en vermindert de slijmproductie. Bij klachten als hyperventilatie en kortademigheid zorgt acupunctuur ervoor dat het ritme van de ademhaling weer gezond wordt. De ademhaling wordt rustiger en dieper. Uw klachten nemen aanzienlijk af of verdwijnen helemaal. Bij een chronische ademhalingsaandoening zorgt een acupunctuurbehandeling ervoor dat de klachten dusdanig afnemen dat het dagelijkse leven weer een stuk aangenamer wordt. Hoeveel behandelingen nodig zijn is afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten.

(c) Bron Tekst: NVA


➤Contact/Afspraak Maken➤