4 februari, Wereldkankerdag

Kanker, een diagnose die je wereld op zijn kop zet en veel onzekerheid met zich meebrengt. Op Wereldkankerdag wordt op allerlei manieren aandacht geschonken aan het belang van onderzoek, behandelmogelijkheden, samenwerkingen, langdurige gevolgen, verwerking en rouw.

Acupunctuur en kwaliteit van leven
Als acupuncturist spelen we een ‘bescheiden’ rol in het behandeltraject van mensen met of na kanker. Acupunctuur wordt niet ingezet om kanker te genezen, maar heeft wel positief effect op de kwaliteit van leven tijdens en na de reguliere behandeling. Bijvoorbeeld bij pijn, neuropathie, misselijkheid, slaapproblemen, opvliegers, angst, concentratieverlies en moeheid, om een aantal ‘bijkomende’ symptomen te noemen van de noodzakelijke oncologische behandelingen.

Integratieve zorg
Gelukkig raken steeds meer artsen ervan overtuigd dat integratieve zorg, een combinatie van reguliere en complementaire zorg zoals acupunctuur elkaar fantastisch aanvullen. In het belang van de patiënt natuurlijk, die zich na de operatie, bestraling of de chemotherapie nog verre van geweldig voelt. Ook tijdens een hormonaal behandeltraject, zoals bij borst- of prostaatkanker, geeft acupunctuur een stukje balans terug, waardoor het dagelijks leven aan kwaliteit wint.

Betrouwbare informatie
Op www.kanker.nl wordt inmiddels uitleg gegeven over reguliere én complemen-taire behandelmethoden, betrouwbare informatie op één plek. De NVA heeft daar van harte aan meegewerkt en er twee filmpjes voor laten ontwikkelen met interviews over het effect van acupunctuur. Op de NVA-website zijn deze twee en nog vier filmpjes van ervaringsdeskundigen te vinden. Zo raken meer mensen bekend met de mogelijkheden die de acupuncturist biedt.

Voorbeelden van samenwerking
Initiatieven voor samenwerking en de ontwikkeling van middelen om het publiek te informeren zijn alleen mogelijk dankzij de inzet van gedreven acupuncturisten, artsen, verpleegkundigen en andere betrokkenen.
We noemen er graag een paar:

Oncologie Netwerk Arnhem – samenwerking van NVA-acupuncturisten met de Integrative polikliniek van het Rijnstate ziekenhuis, dat navolging krijgt in andere ziekenhuizen.

CancerCareCenter met vestigingen in m.n. Noord-Holland – samenwerking van acupuncturisten, fysiotherapeuten en andere disciplines.

En nog zoveel andere samenwerkingsverbanden en individuele acupuncturisten die zich inzetten voor wie hun zorg nodig heeft!

Maak een afspraak
Staat jouw leven op zijn kop door kanker en heb je behoefte aan dergelijke ondersteuning? Neem contact op met een acupuncturist bij jou in de buurt en leg je vragen voor.

(c) Bron: NVA


➤Contact/Afspraak Maken ➤