Acupunctuur en zwanger worden


Acupunctuur en zwanger worden  (Fertiliteit Vruchtbaarheid Kinderwens - toevoeging Yvonne Huinink)
Als zwanger raken niet lukt, kom je meestal via de huisarts bij de gynaecoloog terecht. Maar wist je dat acupunctuur ook kan helpen om zwanger te worden? 

Wat is acupunctuur?
Acupunctuur (acus=naald, punctum=prik) is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze. Daarbij worden dunne naalden op bepaalde punten in het lichaam geplaatst. De acupuncturist kan daarmee energieën afremmen of juist stimuleren. De acupunctuurpunten liggen op banen, meridianen genoemd, die samen een energienetwerk vormen. Acupunctuur is niet pijnlijk, de naalden worden nooit geplaatst in of bij de geslachtsorganen en tijdens de behandeling kan het ondergoed altijd aan blijven.

Acupunctuur en zwanger worden
Acupunctuur kan helpen bij het zwanger worden. Bijvoorbeeld bij verschillende vruchtbaarheidsproblemen als: endometriose, uitblijven van de eisprong, problemen met de eierstokken of eileiders, herhaalde miskramen of verminderde zaadkwaliteit. Vaak wordt er geen oorzaak gevonden voor een uitblijvende goede zwangerschap en moeten stellen verder met de diagnose ‘onbegrepen onvruchtbaar’. Acupunctuur geeft net als vruchtbaarheidsbehandelingen, geen garantie. Maar het helpt om je zo vruchtbaar, rustig en gezond mogelijk voor te bereiden op het zwanger worden.

Vruchtbaarheid vrouw
Voor de vruchtbaarheid van de vrouw begint een acupuncturist meestal met het reguleren van de menstruatiecyclus. Het is niet alleen vervelend als je onregelmatig menstrueert of veel pijn of bloedverlies hebt, maar het betekent vaak ook dat een bepaald evenwicht verstoord is. Acupunctuur kan helpen dit te herstellen, een belangrijke voorwaarde voor de vruchtbaarheid. In China zeggen ze: je kunt pas zaaien als de voedingsbodem er klaar voor is. Geadviseerd wordt om 6 tot 8 weken voor een vruchtbaarheidsbehandeling of natuurlijke zwangerschapspoging te starten met acupunctuur. Die tijd is nodig om een goede basis(conditie) te creëren en je optimaal voor te bereiden.

Vruchtbaarheid man
Veel onderzoeken laten zien dat acupunctuur en ook Chinese kruiden een positief effect hebben op de spermakwaliteit. De reguliere geneeskunde heeft vaak geen oplossing voorhanden als het probleem bij de man ligt. Dan wordt al snel gekozen voor IVF en ICSI; vrij zware behandelingen en vooral voor de vrouw belastend. Fijn als in plaats daarvan IUI-behandeling mogelijk is omdat de zaadkwaliteit is verbeterd. En soms ontstaat er zelfs toch een natuurlijke zwangerschap. Mannen met verminderde vruchtbaarheid wordt geadviseerd minimaal 3 maanden acupunctuur te proberen, omdat de zaadaanmaak gemiddeld 70 tot 90 dagen duurt

Acupunctuur bij IUI, IVF en ICSI
Reguliere en alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur kunnen elkaar heel goed aanvullen. Het worden daarom steeds vaker ‘aanvullende’ of ‘complementaire’ geneeswijzen genoemd in plaats van ‘alternatieve’. Een goed voorbeeld is de begeleiding van stellen bij vruchtbaarheidsbehandelingen als IUI, IVF en ICSI (of Cryo - toevoeging Yvonne Huinink).

Acupunctuur ondersteunt deze behandelingen en helpt om de bijwerkingen van medicatie te verminderen. Precies afgestemd op de fase van de behandeling en op de conditie van de vrouw op dat moment. Voor een punctie richt de acupuncturist zich vooral op vermindering van pijn en stress en bij een terugplaatsing staan rust in de baarmoeder en het verminderen van baarmoedercontracties centraal.

De behandeling richt zich op een aantal zaken:

  • reguleren van de cyclus
  • stimulatie van de bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder
  • verdikking van het baarmoederslijmvlies
  • verbeteren van de kwaliteit van de eicel
  • ontstressen
  • versterken van het immuunsysteem
  • verminderen van de baarmoedercontracties als er via bijvoorbeeld IVF een bevrucht eitje wordt teruggeplaatst

Wordt acupunctuur vergoed?
De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuurconsulten helemaal of gedeeltelijk, vanuit de aanvullende verzekering. Check voordat je naar een acupuncturist gaat of hij is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals de NVA, Zhong en NAAV. Deze acupuncturisten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen voor opleiding en praktijk. Zoek voor onvruchtbaarheidsklachten een acupuncturist die daarin is gespecialiseerd en er ervaring mee heeft.

(c) Bron Tekst: Ouders van Nu


➤Contact/Afspraak Maken ➤